Cryogenics voor elke sector

Cryogenics is de techniek waarbij zeer lage temperaturen gebruikt worden om materialen te bewaren. Die extreme kou zet chemische reacties in gang om bepaalde wenselijke effecten te bekomen. Zo worden gassen bijvoorbeeld vloeibaar of krijgen ze zelfs een vaste vorm. Ideaal wanneer ze moeten vervoerd worden.

We spreken van cryogenics wanneer het vriesproces tot -150°C of kouder gaat. De exacte temperatuur hangt af van de te verwerken producten en de specifieke vraag van de klant. Een brede waaier aan cryogenic freezers schept een wereld aan mogelijkheden.


De voordelen op een rijtje

De cryogenic techniek is doorheen de jaren uitvoerig getest en geperfectioneerd. De blijvende interesse in het verbeteren en uitbreiden van de mogelijkheden is geen toeval. Deze technologie heeft namelijk heel wat voordelen.

 • Een cryogenic freezer zit met typische temperaturen tussen -150 °C en -196 °C een stuk kouder dan traditionele vriezers. Bij die lage temperaturen blijven voedingswaren, biologische stalen en andere materialen veel beter bewaard. Zo wordt onder meer de groei van micro-organismen vertraagd of zelfs voorkomen, en is er minder risico op besmetting van opgeslagen biologische monsters.
 • Het uitgekiende cryogene proces voorkomt verlies van textuur, smaak of voedingsstoffen.
 • Door het snelle invriezen kunnen geen grote ijskristallen ontstaan en blijft de celstructuur behouden.
 • De ontwikkeling van deze vriezers heeft aandacht voor de energie-efficiëntie. Bij de extreem lage temperaturen kan bovendien geen koelmiddel verdampen.
 • Cryogenics is gestoeld op moderne technologie, op elk vlak. Moderne diepvriezers werken geautomatiseerd en worden voortdurend gemonitord. Door tal van parameters, bij te sturen, zoals de temperatuur, creëer je de optimale opslagomstandigheden.
 • cryogenics
 • cryogenics


 • cryogenics

Hoe werkt een cryogenic freezer?

Cryogenics is een uitgekiende opeenvolging van complexe technologieën. Dit proces varieert van toestel tot toestel en afhankelijk van de toepassing. Meestal gaat het om een combinatie van 4 stappen.

 1. Warmtegeleiding
  Bij contact tussen 2 stoffen gaat de warmte van de warmste stof over op de koudste. Zo geeft het gas, de vloeistof of een ander materiaal dat ingevroren wordt zijn warmte af aan de cryogene vloeistof en koelt daardoor extreem snel af.
 2. Verdampingskoeling
  Atomen of moleculen in een vloeistof bevatten minder energie (warmte) dan in hetzelfde materiaal in gasvorm. Door verdamping na te bootsen koelt een vloeistof af.
 3. Snelle expansie
  Door een snelle uitbreiding van een gasvolume of een snelle drukval koelt een gas snel af. Dit heet het Joule-Thompson-effect en wordt vaak gebruikt om waterstof of helium vloeibaar te maken.
 4. Paramagnetisch zout
  Paramagnetisch zout werkt als een heleboel kleine magneten die energie genereren of verbruiken wanneer ze op een sterk magneetveld staan onder invloed van een elektromagneet. Als deze materialen energie wegnemen van een gas, dan koelt dit gas af.Cryogenics voor heel wat sectoren

 • voedingsindustrie
 • recyclage
 • metaalindustrie
 • farma en cryobiologie
 • chemische industrie
 • ...

Welke cryogenic freezer heb jij nodig?

Van compacte box freezers tot industriële spiraal- of tunnelvriezers: het brede assortiment cryogene vriezers heeft voor elke toepassing een geschikte oplossing. Ontdek welk model zich leent voor welk gebruik. Uiteraard helpen we je graag bij het maken van de beste keuze, ook in gasdetectie en gasdetector systemen.Cryogenic tunnel freezer

Een tunnelvriezer bevat een gesloten transportband. Dit type cryogenic freezer is uitermate geschikt voor het snel afkoelen en invriezen van onder meer voedingswaren. Afhankelijk van de verwerkingssnelheid en de vereiste eindtemperatuur is de tunnel langer of korter. Diverse temperatuurvoelers monitoren de temperatuur op verschillende plaatsen in de tunnelvriezer. Samen met een controle van de gasuitstoot is dat de garantie voor een correct cryogeen proces en een hoge kwaliteit van het eindproduct.

Spiral freezers

Een cryogene spiraalvriezer werkt wat langzamer, maar kan met een hele grote capaciteit bijdragen aan een snelle productie. Dit systeem bestaat uit een transportband die om een roterende trommel draait. Voedingswaren worden aan de onderkant van de trommel aangevoerd op de band en draaien in een spiraal naar de afvoerkant bovenaan.

Box freezers

Cryogene diepvriesboxen bestaan in verschillende volumes en maten. Dat maakt ze geschikt voor het veilig bewaren van medische stalen tot het stockeren van temperatuurgevoelige voedingswaren. Hun betrouwbare temperatuurstabiliteit leent zich perfect voor het langdurig bewaren van bijvoorbeeld stamcellen of plantenzaden. • cryogenics
 • cryogenics